Начало / Стандарти / Стандарти на безопасност при производство на детските облекла

Стандарти на безопасност при производство на детските облекла

Осигуряването на безопасността при производството на детските облекла е от особено важно значение. Тъй като този тип дрехи са предвидени за най-малките, важно е не само да се гарантира качеството и продуктивността при работата на служителите, но и на материалите, от които са изработени детските дрехи.

Standarti za detsko obleklo

Като един от големите производители на детски дрехи, някои международни вносители, като Англия, въведоха някои допълнителни изисквания в производството на детски облекла. През 2005 година е създаден правилник за обща безопасност на продуктите, който покрива всички продукти (The General Product Safety Regulations 2005 ). Освен този стандарт за безопасност, съществуват още няколко изисквания.

 • Държавен стандарт за връзките и шнуровете използвани в производството на облекла на деца – BS EN 14682: 2007
 • Държавен стандарт за проектиране и производство на детски облекла – BS 7907: 2007
 • Правилник за безопасно производство на нощно облекло създаден през 2005 година.
 • Кодекс за обща безопасност в производството на продукти от 2005 година

В най-общи линии Кодекса изисква всички продукти да бъдат изработени в безопасни условия и да се гарантира тяхната безопасност при използването му от най-малките. Главният акцент обаче пада върху това да се гарантира сигурността и безопасността на потребителите след решението им да използват тези стоки и услуги.

Правилник за безопасно производство на нощни облекла

Тъй като спалното бельо и нощно облекло за децата трябва да отговаря на много високи стандарти, тук изискванията са особено големи. Забранява се продажбата на детски пижами, дрехи за бебета, памучни или хавлиени халати за баня, които не отговарят на изискванията за запалимост и безопасност. Специални изисквания има и към етикетите. Освен да показват вида на използваните материи, в етикети трябва да се съдържа информация и за това дали те са рискови или нискорискови срещу запалване, да се обозначават температурата на пране, възможно ли е гладене или не, а също така и страната производител. Задължително се обозначава още размера, а също и може или не може да се използва прах за пране.

При оценка на безопасността на произвежданото нощно облекло за деца, под внимание се взимат и отделни стандарти за производство и боядисване на текстилните тъкани.

BS EN 14682: 2007 – стандарт за връзки и шнурове

Изискването е BS EN 14682: 2007 да сведе до минимум риска от случайно заклещване на връзки или шнурове по детското облекло, предназначени за деца до 14-годишна възраст.

Имат се предвид две неща:

 • Възраст на детето;
 • Поведение и дейности на децата в отделните етапи от развитите—докато играят на детски площадки, катерят се по дървета, пътуват с влак или автобус.

Взима се под внимание способността да се грижат за себе си и да са под наблюдение.
Проучени са дори рисковете от инциденти, пряко свързани с връзките и шнуровете за дрехи на децата през есента в две основни групи

 1. Малки деца—заплитане на качулката по съоръжения за игра, което може да застраши живота им;
 2. По-големи деца и тийнейджъри—заклещване на връзки и шнурове от дрехите във вратите на автобуса, при каране на велосипед, ски лифтове, и други, които водят до тежко наранявания;

BS 7907: 2007 – Стандарт за проектиране и производство на детски облекла

Безопасността на децата е на първо място и при производството и проектирането на детски дрехи е важно да се вземе под внимание поведението на децата, както и начинът, по който се използват новите аксесоари по дрехите като играчки, копчета, необичайни декорации, които могат да ги наранят или да застрашат здравето им. Взима се под внимание и фактът, че те не са особено наясно с първопричината и следствията, които ги правят по-малко предпазливи и по-застрашени.

BS 7907 дава препоръки за правилно проектиране и изработване на облеклата, гарантира безопасността им по време на употреба и информира за правилно поставяне на етикети и използване на опаковка за детски дрехи в търговската мрежа. Стандартът също така е предназначен за използване на всички етапи от производството до доставката на дрехите.

Един коментар

 1. Ваня Димитрова

  Здравейте. Може ли да ми кажете повече за стандарта и производството на детски облекла. Аз имам намерение да си направя фирма и да произежам детски облекло. С какво трябва да се съобразя . На етикета на който е размера , какво друго трябва да е изписано задължително. Благодаря!

Напишете коментар

Имейл адреса ви няма да бъде публично видим. Задължителните полета са маркирани със *

*