ISO 22000

Същността на ISO 22000

ISO 22000 е система за управление безопасността на храните, като тя може да се прилага във всяка организация свързана с хранителната верига започвайки от фермата и достигайки до трапезарията. Ставайки сертифицирани от ISO 22000 компанията ви получава възможност да докаже на своите клиенти, че разполага с хранителна система за управление на безопасността. Точно това е моментът, в който осигурявате доверието на клиента в продукта. Това е все по – важно, тъй като търсенето на безопасни храни, и безопасни хранителни системи става все по – голямо в световен мащаб.

ISO 22000

Международната организация по стандартизация (ISO) е разработила система за управление безопасността на храните ISO 22000. ISO и нейните страни членки прилагат системата за управление на храните включваща широко използваните и доказани принципи на НАССР за качествено производство.

За разлика от някои други програми за сертифициране като FSSC 22000 и SQF 2000, ISO 22000 не разполага с конкретни изисквания, но държи да се прилагат подходящите програми. Това прави ISO 22000 гъвкава система подходяща за всички хранителни организации желаещи да се реализират и сертифицират.

Системата за управление безопасността на храните функционира само когато методите между производителите, доставчиците и потребителите на храни са взаимосвързани и управляват заедно. Това включва ясно разбиране за отговорностите на разпоредбите за отчетност на всички нива.

За повече практическа информация, може да се консултирате със специалистите от Балтов Консулт ЕООД за ISO 22000.

Предимства на пазара

Клиентите получават увереност благодарение на добрата поддръжка на функционалността на системата. Клиентите могат да бъдат сигурни, че по веригата на предлаганите продукти няма слаби звена и това което получават винаги е първокачествено.

Ползи за производителите на храни

Производителите могат да бъдат спокойни, че се прилага строг контрол върху дейностите, които влияят върху безопасността на храните. ISO 22000 е добре контролирана, планирана и одитирана система, както вътрешно, така и външно.

Какво трябва да знаят потенциалните потребители за ISO 22000

ISO 22000 работи за всички организации, независимо от техния размер. Стандартът очертава добри практики, които дават добри резултати и затвърждават доверието между заинтересованите страни. Това доверие се потвърждава от периодично извършвания вътрешен и външен одит.

Напишете коментар

Имейл адреса ви няма да бъде публично видим. Задължителните полета са маркирани със *

*