Начало / Стандарти / ISO 50001 – система за управление на енергията

ISO 50001 – система за управление на енергията

ISO 50001 е система за управление на енергията. Тя дава предимства, както на малки, така и на големи организации, застъпва и частния сектор във всички региони на света. ISO 50001 ще създаде рамка за промишлените инсталации, търговски, институционални и правителствени съоръжения, както и цели организации за управление на енергията. Насочване на широка приложимост отвъд националните икономически сектори ще повлияе положително на 60 % от потреблението на енергия в света.

ISO 5001

Важността на ISO 50001

Енергията е от решаващо значение за редица организационни операции, като може да бъде в изключително голям разход, независимо от специфичната дейност, която се извършва. От тук произхожда идеята за производство на енергия посредством сурови материали и рециклиране. В допълнение към икономическите разходи на енергия, енергетиката може да налага и някои екологични и обществени разходи, които водят до замърсяване на околната среда и изменяне на климата. Разработването и внедряването на технологии за нови източници на енергия, както и възобновяеми източници изискват време.

Индивидуалните организации не могат да контролират цените на енергията, правителствената политика или глобалната икономика, но могат да подобрят начина по който се управлява енергията тук и сега. Подобряването на енергийната ефективност може да осигури бързи ползи за различните организации, чрез увеличаване употребата на източниците на енергия.

Тази система за управление на енергията има положителен принос към намаляването на изчерпването на енергийните ресурси и намаляване на глобалното затопляне. ISO 50001 е система основана на модел за управление, който се разбира и прилага от организации в цял свят.

Какво ще направи ISO 50001

ISO 50001 ще осигури повишаване на енергийната ефективност и намаляване на разходите на различни частни организации. Този стандарт е предназначен за интегриране на енергийната ефективност. Многонационалните организации ще имат достъп до единен хармонизиран стандарт с логична и последователна методология за идентифициране и прилагане на подобрения. Този стандарт е предназначен още за:

  • Създаване на прозрачност и улесняване на комуникацията при управлението на енергийни ресурси
  • Оценяване и приоритизиране на прилагането на нови енергийно ефективни технологии
  • Насърчаване на енергийната ефективност в цялата верига за доставки
  • Разработване и управление на системи за контрол на парниковите газове
  • Интергация и на други организационни системи за управление и опазване на околната среда.

Напишете коментар

Имейл адреса ви няма да бъде публично видим. Задължителните полета са маркирани със *

*