Начало / Стандарти / Стандарт OEKO-TEX® 100 гаранция за качеството на текстила

Стандарт OEKO-TEX® 100 гаранция за качеството на текстила

OEKO TEX 100

Стандартът за качество OEKO-TEX® 100 е един от най-достоверните индикатори за качество на текстилните тъкани. С цел подобряване безопасността на материите, които се използване на създаване на облекла или декорация на мебели, през 1992 година немският институт Хоенщайн и Австрийския институт за изследване в областта на текстила, създават частен стандарт за качество, който в последствие е унифициран и днес се използва от над 80 държави в света.

Системата съдържа набор от методики и критерии за изследване и сертификация на платове и прежди, текстилни суровини и други продукти, които имат отношение към тази индустрия. Целта е да се гарантира здравето на човека, както и безопасността на предлаганите продукти.

Сертификатът се дава след обстойно изследване, при което се установява дали продуктите съдържат опасни за човешкото здраве вещества като алергени, формалдехиди, пестициди, хлорофеноли, азобагрила, тежки метали или други. Стандартът за качество може да бъде получен само и единствен, след като всички изследвания са показали, че продуктите не съдържат опасни субстанции, които могат да застрашат здравето на човека.

ОЕКО-ТЕКС 100 сертифицира 4 основни групи текстилни продукти, които се изследват за качество и безопасност

Продуктов клас I – Бебешки и детски продукти

В тази категория влизат всички детски и бебешки продукти–бельо, спално бельо, дрехи, кърпи, плетива от прежда. Категорията обхваща продуктите произвеждани за деца до 3-годишна възраст, включително. Това е и продуктовия клас, за който са въведени най-много ограничения. Не само по отношение на използваните материали за изработване на детски дрехи, но и относно тяхната безопасност, спрямо околната среда.

Продуктов клас II – Изделия, които имат пряк контакт с кожата.

Този клас обхваща по-широк спектър продукти, които се използват не само от деца, но и от възрастни. Бельо, спално бельо, тениски, чорапи, кърпи за баня … всички те минават през редица тестове за контрол, преди да фирмата производител да получи сертификат ОЕКО-ТЕКС 100.

Продуктов клас III – Продукти, които нямат директен контакт с кожата

Този клас се отнася до дрехи и аксесоари като якета, палта, суитчъри, пончо и други връхни дрехи. Тъй като тези продукти не се носят в близост до кожата, разрешението за използване на синтетични вещества при тяхното изработване е по-широко разпространено.

Продуктов клас IV – Декоративни материали за мебели

В тази категория влизат всички декорации за обзавеждане от текстил – завеси, покривки, дамаски, тапицерии, калъфи и други. За да получат сертификат за качество, всички фирми, които произвеждат продукти от един или повече класове, трябва да вземат под внимание не само качеството на текстилните тъкани, но и на допълнителните материали – шевни конци, вложки, отпечатъци, копчета, ципове, нитове и други.

ОЕКО-ТЕКС 100 постоянно се променя и обновява, а всеки издаден сертификат е валиден само за 12 месеца. С оглед необходимостта този сертификат да отговаря постоянно на променящите се критерии за качество на текстила и преждите, системите за тестване също непрекъснато се обновяват. И ако съответните фирми искат да подновят своите сертификати, те трябва отново и отново да преминат през системите за тестване. Най-новите изследвания обхващат все повече етапи от преработването на продуктите, така че да се гарантира изцяло тяхното качество и безопасност за хората.

Напишете коментар

Имейл адреса ви няма да бъде публично видим. Задължителните полета са маркирани със *

*